o-lej

Poradnik dla nowoczesnych

Techno nowinki, porady praktyczne

dla Ciebie i firmy

A może oliwy smakowe?

Śladem mieszkańców z terenów basenu Morza śródziemnego również w naszym kraju coraz bardziej zaczynamy doceniać nie tylko walory smakowe ale również właściwości leczniczy oliwy z oliwek extra virgin. Oliwa z oliwek staje się nieodłącznym produktem niezbędnym do przyrządzenia wielu smacznych potraw. Dla zwiększenia walorów przyrządzanej potrawy często sięgamy po smakowe odmiany oliwy z oliwek. Można je bez problemu nabyć w większości dużych sklepów spożywczych bądź samodzielnie przyrządzić dodając do klasycznej oliwy extra virgin aromatyczne składniki.

Na półkach sklepowych polecane są oliwy z oliwek o smaku chilli, ziół, czosnku czy rozmarynu. Bardziej wytrawni smakosze mogą również zaopatrzyć się o oliwę truflową, której smak i aromat jest w stanie zmienić w wyjątkowe doznania kulinarne wiele tradycyjnych potraw.

By samodzielnie przygotować oliwę smakową należy przede wszystkim zaopatrzyć się w jej dobrej jakości odmianę extra virgin. Przygotowana na oliwę butelka musi być bardzo czysta i sucha w środku, co jest warunkiem, który zapobiega pojawieniu się pleśni. Składniki, które zadecydują o smaku oliwy muszą obowiązkowo być świeże i aromatyczne. By jak najdłużej zachować walory smakowe przyrządzonej oliwy należy przechowywać ją szczelnie zamkniętą w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Trzeba koniecznie pamiętać, że w chwili gdy podczas używania aromatyczne składniki wynurzą się ponad poziom płynu należy je natychmiast zalać kolejną porcją dobrej jakości oliwy. 

Oliwa z czosnkiem doskonale smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju marynat, sałatek, zapiekanek a nawet pizzy. Można ją przyrządzić zalewając połową zawartości butelki z oliwą klika lekko rozgniecionych ząbków czosnku. Już po kilku dniach oliwa przechodzi aromatem czosnku i jest gotowa do użycia. 

Dla podkreślenia smaku wszelkiego rodzaju mięś warto wykorzystać oliwę z rozmarynem. Wystarczy zalać oliwą kilka ząbków czosnku, szalotkę oraz gałązki rozmarynu i odstawić butelkę na dwa tygodnie w zaciemnione miejsce. Po tym czasie oliwa rozmarynowa już gotowa jest do spożycia. W ten sam sposób można przygotować oliwę z równych ziół, zamieniając rozmaryn bazylią, tymiankiem bądź oregano. Oliwa przygotowana z takimi ziołami doskonale komponuje się ze spagetii oraz różnymi sałatkami.